De gevoelige snaar

geplaatst in: Geen categorie | 0

trompet bij uitvaartMuziek bij een uitvaart geeft vorm aan je gevoelens en draagt je emoties. Bij vrijwel iedere uitvaart wordt tegenwoordig muziek gespeeld. De muziekkeuze voor je uitvaart lijkt met Spotify en Youtube eindeloos. Je vindt online zelfs playlists en toplijsten met de meest gedraaide uitvaartmuziek, maar vaak is toch ook nog steeds de meest gedraaide CD of elpee in de kast favoriet.

Steeds meer mensen weten welke muziekstukken ze mooi zouden vinden op hun uitvaart en maken er een lijstje van. Niet altijd is het duidelijk ‘hoe’ en ‘wanneer’ de muziek gespeeld kan worden. Naast de muziek op de oude CD is elk muziekstuk tegenwoordig namelijk in veel verschillende uitvoeringen online te vinden. Bovendien kan muziek altijd live ten uitvoer wordt gebracht. Door een professioneel muzikant of een muzikale vriend of familielid. Livemuziek op piano, trompet, harp, gitaar, doedelzak of welk instrument dan ook klinkt intens en nóg persoonlijker.

De vraag op welk moment de muziek bij de uitvaart ten gehore wordt gebracht, dat is altijd een hele kunst. Want muziek zet de toon en kan de stilte en alles wat er gezegd en gedaan wordt verder versterken (of juist niet…). En besef dat de muziek die tijdens de uitvaart klinkt ook daarna blijvend van betekenis is en herinnert aan de overledene en de uitvaart…Ikzelf heb die ervaring al zo’n 25 jaar met het nummer Fragile van Sting.

Bij welk muziekstuk denk jij aan een dierbare?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail