Rouwstoet

geplaatst in: Vervoer | 0

Onlangs maakte ik het mee op de snelweg A50. Met gepaste snelheid reden we op de rechtse baan. De rouwauto voorop, daarna de familie en ik sloot de rouwstoet. Met het logo van Najade Uitvaarten op de achterzijde van de auto notabene. De rouwvlaggetjes wapperden in de wind. Tijdens de rit presteerden medeweggebruikers het om met volle snelheid in te halen, zich een plekje te veroveren midden in de stoet om daarna in dezelfde stuurbeweging de afrit te nemen. Of die toeterende vrachtwagen omdat de stoet volgens deze beroepschauffeur waarschijnlijk niet snel genoeg ging. Respectloos.

Soms valt mijn mond open van verbazing als ik zie hoe mensen reageren op een voorbijgaande rouwstoet. Of soms gewoonweg totaal niet reageren op een rouwstoet. Gelukkig zijn er ook hele mooie en rustige ritten op weg naar een laatste rustplaats. Waar fietsers afstappen en voetgangers stil blijven staan. Zoals vandaag op de Rijndijk. Met uitzicht op de brede rivier die uit zijn oevers is getreden. Prachtig.

 

Als je je afvraagt: Hoe zit dat ook al weer met die rouwstoet in het verkeer? Een paar verkeersregeltjes zodat een rouwstoet (met vlaggen) op een verkeersveilige manier zo min mogelijk wordt onderbroken:

  • Op een gelijkwaardige kruising hebben volgauto’s van een rouwstoet altijd voorrang ongeacht uit welke richting ze komen of naar welke kant ze afslaan.
  • Bij een zebrapad moeten voetgangers en gehandicaptenvoertuigen voorrang verlenen aan een naderende rouwstoet voordat ze oversteken.
  • Bussen moeten bij het verlaten de bushalte zowel binnen- als buiten de bebouwde kom voorrang verlenen aan een van achteren naderende rouwstoet.

Ik wens iedereen een respectvolle laatste reis.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail