Geluk in de liefde

geplaatst in: Inspirerende teksten | 0

Gisterenavond keek ik naar Boer zoekt Vrouw. Ja, echt waar. Het was de uitzending dat elke boer moest kiezen om een van zijn drie vrouwen naar huis te sturen. Maar wat bleek…boeren Marc en Riks hoefden niet te kiezen. Bij deze boeren stapten een vrouw zelf op. De ene vrouw omdat ze na het overlijden van haar man nog niet klaar voor was voor een nieuwe liefde. De andere vrouw wilde niet -opnieuw- teleurgesteld worden in de buitenlandse liefde.

Bij het verlies van een geliefde is het moeilijk om je eigen bestaan terug te vinden. Want je hebt je door de ander geliefd, gewaardeerd, gezien en geborgen gevoeld. Of je nu een geliefde verliest door echtscheiding, een overlijden of een persoonsverandering door bijvoorbeeld een ongeval of dementie. Een deel van jou lijkt met het vertrek van je geliefde ook vertrokken te zijn.

De vraag is: Hoe en wanneer vind je jezelf weer terug? Een echte gebruiksaanwijzing is er niet maar in alle situaties kom je terecht in een rouwproces. Volgens psychiater en rouwspecialist Dr. Elisabeth Kübler-Ross verloopt een rouwproces in vijf fasen:

  1. Ontkenning: Je kan en wil niet geloven dat dit jou overkomt.
  2. Boosheid: Je vraagt je af waarom dit bij jou gebeurd. Wie is er schuldig aan?
  3. Onderhandelen: Je hebt er alles voor over om de gebeurtenis ongedaan te maken.
  4. Depressie: Je bent zo uit het veld geslagen dat je tot niets meer in staat bent.
  5. Acceptatie: Je begint vrede te krijgen met de gebeurtenis en ziet mogelijkheden om je verlies te verweven in je leven.

De vraag wanneer je jezelf weer terugvindt is lastiger te beantwoorden. Bij iedereen verloopt het rouwproces anders. Sommige mensen slaan fasen over. Anderen blijven lang in één fase hangen of hernemen een eerdere fase. Ook verlieservaringen uit het verleden bepalen mede hoe iemand vandaag de dag omgaat met het verlies.

Helder is in elk geval dat beide dames uit ‘Boer zoekt Vrouw’ duidelijk nog in rouw verkeren als gevolg van het verlies van een eerdere relatie. Respect daarvoor. Ik wens de dames geduld, zelfreflectie en veel lieve mensen om zich heen. En de boeren: Veel geluk in de nieuwe liefde!

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail