Wanneer moet de kamer leeg?

geplaatst in: Geen categorie | 0

Als je de onderzoeksredactie van RTL Nieuws mag geloven rekenen Nederlandse verpleeg- en verzorgingstehuizen met regelmaat extra kosten aan nabestaanden voor de opbaring van een overleden bewoner in zijn of haar kamer. Alsof ze ineens een rouwcentrum zijn geworden.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het met een familie nog nooit heb meegemaakt. Dat ze een extra rekening gepresenteerd kregen. Sterker nog: ik zie juist dat een opbaring op de eigen kamer of appartement steeds vaker wordt overwogen en voorkomt. Zodat ook medebewoners en verzorgend personeel samen met familie en vrienden in alle rust persoonlijk afscheid kunnen nemen. Op de kamer van de overledene. Prachtig is dat.

Wel bespeur ik bij families weleens nervositeit rondom de vraag: “Wanneer moet de kamer leeg zijn?” Alles valt of staat dan met het maken van goede afspraken met de zorginstelling. De gewenste termijn staat vaak op papier en in de praktijk is er veel bespreekbaar. Oftewel: de kleinkinderen hoeven echt niet meteen met verhuisdozen te gaan sjouwen naast hun overleden opa of oma. Dat kan ook na de uitvaart. In goed overleg met de zorginstelling is er altijd ruimte voor een mooi afscheid.

Foto: Aafje.nl

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail