Jong geleerd…

geplaatst in: Geen categorie | 0

Kind en verliesZal ik mijn kind meenemen naar de uitvaart? Is het wel goed als mijn kind de overledene ziet? Wat moet ik mijn kind vertellen over de dood? Het zijn een paar vragen over kinderen en de dood die mij als uitvaartbegeleider bereiken.

Als er kinderen, kleinkinderen of misschien zelfs achterkleinkinderen zijn, bekijken we samen hoe we ze zo goed mogelijk bij de uitvaart kunnen betrekken. Ze maken bijvoorbeeld een tekening, schrijven en lezen een stukje tekst, spelen muziek, knutselen iets moois, dragen de kist of dartelen gewoon rond. Wat kinderen kunnen en willen doen is bijna altijd een proces wat natuurlijk verloopt. In gezinnen waar kinderen zijn brengt Najade Uitvaarten de ‘herinneringskoffer’ mee. Om de betrokkenheid van kinderen bij de dood aan te wakkeren zit de koffer boordevol knutselspullen en (kinder)boeken voor diverse leeftijden.

De spontaniteit van kinderen zorgt voor een meer ontspannen sfeer. Want bang zijn voor de dood is eigenlijk vaak meer iets voor volwassenen. Volwassenen weten vaak nog dat ze als kind of tiener voor het eerst een uitvaart meemaakten. Het is vaak een gebeurtenis die je bijblijft, soms tot in de kleinste details.

De overtuiging is dat als je als kind betrokken wordt bij het afscheid van een dierbare, je ook leert om op andere manieren in het leven goed afscheid te nemen. Bijvoorbeeld van je ex-geliefde, een huisdier, je verloren knuffel, de scheiding van je ouders, je werk of je eerste auto. Als je het verlies van idealen, dromen en dingen markeert op je levenslijn, dan sterkt je dit bij hetgeen alle andere vormen van verlies in de schaduw stelt: het verlies van je dierbare.

…Bij jong geleerd kent de dood op latere leeftijd minder geheimen.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail