Digitaal voortleven

geplaatst in: Nieuws | 0

notebook-405755_1920Als je dood bent worden je bankrekeningen opgeheven, je contracten ontbonden en je abonnementen opgezegd. Je spullen worden opgeruimd en weggegeven. Maar digitaal leef je gewoon verder…!

Voor je nabestaanden kan het troostend zijn om die mooie foto’s, berichtjes, tweets, blogs en al die andere berichtjes die je de digitale wereld in stuurde nog eens te bekijken. Maar als jij er niet meer bent zijn verjaardagsmeldingen en vriendschapsverzoeken niet zo leuk voor je nabestaanden. Met het verstrijken van de tijd zullen zij eens besluiten ook jouw digitale erfenis op te willen ruimen. En dan blijkt dat het aanmaken van een profiel of het plaatsen van een berichtje stukken eenvoudiger is dan het verwijderen ervan. Jouw nabestaanden weten immers niet welke accounts je hebt en kennen je wachtwoorden niet.

Digitale begraafplaats
Eerder dit jaar stond in een nieuwsberichtje dat Facebook aan het eind van de 21e eeuw veranderd zal zijn in een soort digitale begraafplaats. Het idee dat je online eeuwig kunt voortbestaan gaf Najade Uitvaarten aanleiding om eens uit te zoeken hoe platforms als Facebook, Linked-In en Twitter omgaan met je digitale erfenis.

Facebook
Als een Facebook-gebruiker is overleden kunnen nabestaanden ervoor kiezen om het account te verwijderen of het account een herdenkingsstatus (in memoriam) te geven. Dit verzoek moet bij Facebook worden ingediend en bij voorkeur wordt ook een scan/kopie van de overlijdensakte meegestuurd.

Linked-In
Als een collega, studiegenoot of connectie met een Linked-In profiel is overleden dan kunnen nabestaanden dit overlijden melden en verzoeken het Linked-In profiel te verwijderen.

Twitter
Als een Twitteraar is overleden kunnen directe nabestaanden het verzoek tot afsluiting van het Twitter-account (Engelstalig) kenbaar maken bij Twitter.

Social Media Testament
Het lijkt erop dat de meest gebruikte platforms ingespeeld zijn op het verwijderen van accounts bij overlijden. Maar het makkelijkste is natuurlijk als jouw nabestaanden weten welke accounts je allemaal nog meer hebt en de beschikking krijgen over je wachtwoorden. Met een social media testament zorg je ervoor dat je nabestaanden na jouw overlijden de beschikking krijgen over de inloggegevens. Hiermee kunnen ze je digitale nalatenschap naar jouw wensen regelen. Je kunt dit digitale testament -net als een gewoon testament- veilig opbergen bij een notaris. Na jouw overlijden worden de inloggegevens met jouw nabestaanden gedeeld.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail