Ingewikkeld?

geplaatst in: Kisten | 0

Lijkwade katoenWaden: we hebben het afgelopen weken bij een zomerse bui vaak kunnen doen. Door ondiep water lopen. Vanochtend nog waadde ik met een fotograaf op een begraafplaats met als doel mij daar op de gevoelige plaat vast te leggen. De fotograaf sprak ook over waden, maar dan in de andere betekenis van het woord: de lijkwade.

Hij vond het een aansprekend idee. Na overlijden lig je niet in een kist met dichtgeschroefde deksel, maar wordt je gewikkeld in een zachte doek. Veel mensen denken dat het verplicht is om in een kist te worden gelegd maar in Nederland is het al zo’n 25 jaar toegestaan om een overledene zonder kist te begraven of te cremeren.

Er zijn inmiddels allerlei soorten wades denkbaar, allerlei wikkelmethodes kunnen worden toegepast en je wordt gedragen op een draagbaar. Ingewikkeld? Dat valt reuze mee. Vijfduizend jaar geleden werden overledenen al in doeken gewikkeld. Omdat men vond dat een lichaam zo mooi mogelijk en herkenbaar begraven moest worden zodat je met hetzelfde lichaam in het hiernamaals verder kon leven.

De wade geeft je vandaag de dag in elk geval de mogelijkheid om je geliefde nog een laatste keer toe te dekken….een aansprekend idee?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail