In een kartonnen doos

geplaatst in: Geen categorie | 0

Je hoort het weleens: “Doe mij maar in een kartonnen doos”. Mensen die dat zeggen vinden een uitvaartkist te duur, slecht voor het milieu of ze hechten niet zoveel waarde aan de kist.

Koen Verlinden werkte een aantal jaar in de uitvaartbranche. Een paar jaar geleden startte hij het bedrijf FAIR Coffins en ontwikkelde hij een volledig duurzame en biologisch afbreekbare uitvaartkist. Hoofdzakelijk gemaakt van gerecycled karton.“Ik vond dat de uitvaart anders en duurzamer moest kunnen. Tot op heden zijn spaanplaatkisten de goedkoopste optie, maar wel heel vervuilend.”

Duurzaam zijn tot na je dood kan dus wel degelijk. Koen heeft veel onderzoek gedaan naar een geschikt materiaal voor zijn uitvaartkist. Uiteindelijk vond hij een producent in Nederland die materiaal voor de uitvaartkist produceert van onder meer gerecycled hout, papier en karton. Ook de lijm die gebruikt wordt is volledig biologisch afbreekbaar.

De kisten van FAIR Coffins bestaan niet alleen uit duurzame materialen, maar ze worden ook op een duurzame wijze geproduceerd. De productie van de uitvaartkisten is namelijk in handen van mensen met een beperking. Koen: “Gedurende het ontwikkelproces kwam Stichting Driestroom op mijn pad. Driestroom is een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. In eerste instantie alleen het naaiatelier voor de bekleding van de kisten, maar ik ontdekte al snel dat ook het hele proces van het maken van de kisten op de Tarweweg in Nijmegen, één van de centrale locaties van Driestroom, kan worden uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe mooi wil je het hebben?”

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail