Grafrechten

geplaatst in: Kosten en verzekering | 0

Het is verstandig om goed na te denken over de plaats waar en hoe je begraven zou willen worden. Je kunt zelfs op veel begraafplaatsen bij leven alvast een graf kopen. En wat voor soort graf kies je dan? Als je partner overlijdt, dan wil je misschien later ook bij hem of haar begraven worden? En hoe lang wil je op je laatste rustplaats te vinden zijn?

En hoe zit het dan precies met die grafrechten? Grafrechten geven recht op een graf voor een bepaalde periode. Hierin zijn twee verschillende soorten grafrechten te onderscheiden: Zo is er het recht op het gebruik van een algemene grafruimte. Dit wordt afgegeven voor een periode van 10 jaar. Daarna wordt het geruimd. In een algemeen graf wordt je met twee of meer vreemde mensen begraven. Naast het algemeen graf is er ook het uitsluitend recht op een particulier graf, ofwel familiegraf. De rechten hiervoor zijn minstens 10 jaar (meestal 20 jaar) waarna de grafrechten met telkens 10 jaar kunnen worden verlengd. In sommige gevallen zijn de grafrechten zelf voor onbepaalde tijd. Bijvoorbeeld op een natuurbegraafplaats. De eigenaar van het graf bepaalt wie er in het graf begraven wordt.

De kosten voor het grafrecht worden bij een gemeentelijke begraafplaats betaald aan de gemeente. Bij een bijzondere begraafplaats aan de houder van de begraafplaats, bijvoorbeeld een particuliere familie, stichting, kerkelijke- of natuurorganisatie. De kosten voor het grafrecht op Nederlandse begraafplaatsen lopen sterk uiteen. En met het betalen van het grafrecht zijn de kosten voor de begrafenis nog niet compleet. Bijkomend zijn de kosten voor het openen en sluiten van het graf en de aankoop, plaatsing (en verwijdering) van een grafmonument. Alhoewel een grafmonument ook niet duur hoeft te zijn. In plaats van de traditionele grafsteen is er tegenwoordig meer mogelijk, bijvoorbeeld alleen plantjes, een boompje of iets anders van hout.

 

 

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail