Geslaagd!

geplaatst in: Nieuws | 0

Vandaag hangt de vlag uit bij Najade Uitvaarten. Ter gelegenheid van een bijzondere felicitatie voor Daphne Dasselaar voor het behalen van haar afstudeertraject HBO Rechten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De afgelopen maanden heeft Daphne bij Najade Uitvaarten hard gewerkt aan haar scriptie die antwoord geeft op de vraag:

“In hoeverre kan Najade Uitvaarten, vanuit juridisch perspectief, invulling geven aan bijzondere uitvaartwensen?”

Als uitvaartondernemer stel je alles in het werk om het afscheid en de uitvaart voor de nabestaanden naar wens te laten verlopen. Echter, dit gaat niet zomaar. Daarvoor moet er gewerkt worden binnen het kader van de wet- en regelgeving. Een uitvaart geschiedt, volgens de Wet op de Lijkbezorging, in overeenstemming met de wens van de overledene en zijn nabestaanden, tenzij dat redelijkerwijs niet gevergd kan worden…Najade Uitvaarten ontvangt met regelmaat bijzondere vragen of uitvaartwensen. Zoals:

“Mag je samen met je huisdier gecremeerd worden?”

“Kun je opgebaard worden in de pastorie van de kerk?”

“Is het mogelijk mijn dierbare in eigen tuin te begraven?”

Daphne analyseerde naast de Wet op de Lijkbezorging ook een hele berg andere wetten en regels, zoals het Besluit op de Lijkbezorging, de Wet op Orgaandonatie, de Overeenkomst van Straatburg en een reeks Algemene Plaatselijke Verordeningen van gemeenten. En ze sprak met andere uitvaartondernemers en deskundigen uit de uitvaartbranche.

Uit haar onderzoek blijkt dat er veel mogelijkheden zijn om op creatieve wijze invulling te geven aan de uitvoering van bijzondere uitvaartwensen, zonder daarbij de wet te overtreden. Tegelijkertijd blijkt dat de wet- en regelgeving in de dagelijkse uitvaartpraktijk nauwelijks tot niet gehandhaafd wordt.

Gelukkig heb ik mezelf nog niet op een overtreding kunnen betrappen…

 

Daphne Hasselaar verdedigt haar afstudeeronderzoek
Felicitaties door praktijkbegeleider Irene van Dongen
Ondertekening met studiebegeleider Dominique van Dam

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail