In Nederland wordt na een crematie de as in het crematorium een maand voor je bewaard. Na deze maand kun je als nabestaande de as ophalen. In ons omringende landen is dat anders. In België kun je op de dag van de crematie of de dag erna al over de as beschikken. Nabestaanden in Duitsland mogen de as zelfs helemaal niet ophalen bij een crematorium. Afgelopen week las ik in een nieuw boek dat door deze verschillen in wetgeving en de voorkeuren van nabestaanden er in de Nederlandse grensregio’s sprake is van ‘crematietoerisme’. Ofwel Nederlanders cremeren graag in Vlaanderen en Duitsers cremeren graag in Nederland.
Voor elke nabestaande is bij crematie de vraag: wat doe je met de as van de overledene? Laat je de as verstrooien, bijzetten of ga je de as ophalen? En als je de as hebt opgehaald, welke bestemming ga je de as dan geven? Blijft de as in de tas of krijgt de urn een mooie plaats in de woonkamer? Verwerk je (een deel van) de as in een bijzonder sieraad of kunstwerk? Of ga je de as zelf verstrooien of laten bijzetten, bijvoorbeeld al wandelend in de natuur, per schip, per vliegtuig, of met een heliumballon of asvuurpijl?
Er zijn oneindig veel verstrooiingsmogelijkheden. Blijf niet met vragen zitten, maar bespreek gerust eens de mogelijkheden voor een gedenkwaardige laatste asbestemming met Najade Uitvaarten.